← Back to portfolio

Vírusköpő Tornyok

Published on

Mikor a pandémia kezdetét vette, az összes média portál olyan alapanyagot kapott amiről csak úgy önteni lehet a szót. Azonban az emberek könnyen megtéveszthetőek és irányíthatóak, amit egyes oldalak előszeretettel használnak ki. Rémhírekkel ijesztgetik a népet, hogy olvasottságot, nézettséget teremtsenek maguknak. Hiszen drámára, meg valami komoly és súlyos hangvételű hírre mindenki felkapja a fejét. Mint például, hogy az 5G terjesztette el a koronavírust.

Az 5G egy vezeték nélküli mobilhálózat amit 2019-ben fejlesztettek ki kínában és 2020-ban kezdtek el tesztelni. Az új technológia sokkal gyorsabb internetet és adatátvitelt eredményez, viszont az élettani hatásait sokan kétségbe vonják, mivel még nem tudni hogyan fog hatni az emberekre. A félelem alapja, hogy a tudósok egy jelentős csoportja nemzetközi petíciót írt alá, hogy szüntessék be, mert használata veszélyes emberkísérletnek minősül. Hiszen az 5G rendkívüli mértékben fogja növelni a rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettséget, és ez káros hatással lehet nem csak a környezetre, de az emberekre is. Azonban a svájci Swisscom internetszolgáltató cég szóvivője szerint több ezer kutatásban elemezték az embertani következményeit és egyik sem minősült károsnak, nem tudták tudományosan bizonyítani, hogy bármire súlyos hatása lenne.

A konfliktust felkapó média annyira megrémisztette az embereket, hogy Brüsszelben felfüggesztették a kísérleti projekt terveit. Tüntetések, haragos twitter, facebook bejegyzések születtek, és ezzel egyidőben a koronavírus is szárnyra kapott, ami tovább fokozta a feszültséget. Rengetegen összefüggést véltek felfedezni a koronavírus elterjedése és az 5G forgalmazása között, amiről több teória is született. Egyfelől azt mondják, hogy a sugarak legyengítik az immunrendszert és ezáltal könnyebben fertőz a betegség. De másik teória szerint nincs is vírus, mindent a sugárzást okoz és attól halnak meg az emberek. Csak persze a hatalmon ülők mindent eltitkolnak.

A twitteren elterjedő rémhíreket azzal az érvvel próbálták alátámasztani, hogy az 5G-t 2019 novemberében indították el Kínában, aminek következtében egyből elkezdtek meghalni a betegek. Tehát mivel a két esemény egy időben történt, valami összefüggésnek kell lennie. Ezt a hírt bizonyító forrás Keri Hilson énekesnő március 16-án közzétett bejegyzése, miszerint az egész vírus helyzetet a sugárzás, és az 5G okozza. Ráadásul az NBC2 news egyik videójával azt mondta, hogy mivel a szélessávot biztosító tornyok a legnépesebb városokban jelennek meg, ezért érthető, hogy a korona is a nagyobb tömegeket támadja meg. Másik “bizonyíték” a teóriára, hogy valaki a 20 fontos papírpénzen vélte felfedezni a koronavírus szimbólumát, és az 5G tornyot a világító torony helyett. Azt mondta “a torony körüli színes minta a sugárzás” és, hogy szerinte mennyire nem véletlen, hogy pont 2020-ban történik minden, amikor az új bankjegyet forgalomba hozták.

Ezeknek a rémhíreknek komoly háttere nincs, csak megrémisztik az embereket és bűnbakot keresnek a vírus elterjedése miatt. Azonban ha megnézzük közelebbről rájövünk valójában mennyire alaptalanok ezek az elméletek. Először is, az 5G-t nem Kínában hanem Dél-Koreában kezdték el használni először, a The Koran Times szerint 2019 áprilisában már több mint egymillió vevője volt az országban. Az első koronavírusos esetet csak decemberben regisztrálták Kínában, onnan terjedt tovább más országokba, közöttük Koreába is.

Emellett, a hírek szerint a vírus tünetei pont olyanok mint a sugárzásos megbetegedések. A sugárzásos mérgezésben szenvedők hányingerrel, fejfájással, belső fertőzésekkel és alacsony vérnyomással rendelkeznek, ami manapság nagyon ritka, a chernobyli baleset óta minimális mértékben fordult elő. Ezzel szemben a korona köhögéssel, nehéz levegővétellel, torokfájással és lázzal jár együtt. És mivel cseppfertőzéssel terjed nem csoda, ha ott betegednek meg a legtöbben ahol sok ember él egyszerre, nem a tornyok, hanem egyszerű biológiai okok miatt. A papírpénzes tévhitet pedig azzal lehet megcáfolni a legjobban, hogy az új 20 fontos bankjegyet ugyan 2020 februárjában kezdték el használni, mikor a vírus már javában tombolt, de a pénznem dizájnját már 2016-ban bejelentették amikor még szó sem volt koronáról. A kijelentés ellen, hogy a rádióhullámú sugarak legyengítik az immunrendszert pedig úgy lehetne érvelni, hogy a mikrohullámú sütő mindenki otthonában jelen van, mégsem betegedtek még meg emberek a használatától. Ráadásul a mikrók sokkal nagyobb mennyiségű sugárzást bocsátanak ki mint a 5G tornyok. Ezt Kurt Behnke az Ericsson korábbi üzemelés igazgatója erősítette meg, azt mondta, hogy “az 5G olyan mint egy precíz orvosi eszköz, hozzáképest a mikrohullámú sütő pedig egy romboló golyó amit az építkezésen használnak”.

A riogatásnak tehát semmi igaz alapja nincs, és az ilyen cikkek, rémhírek csak az olvasottságért és a likeokért küzdenek. Megtévesztik azokat akik nem figyelnek a tényekre ezért veszélyesek. A koronavírus nem arra való, hogy embereket manipuláljunk, hanem annak az időszaka amikor jobban kell figyelnünk egymásra és szeretteinkre. Szerintem a pánikolás meg mások ijesztgetése helyett inkább moss kezet és ne nyalogass kilincseket.

Források:

https://www.quora.com/What-is-...

https://twitter.com/Jewelinnig...

https://twitter.com/BrendanCar...

;feature=youtu.be

http://www.koreatimes.co.kr/ww...

0 Comments Add a Comment?

Add a comment
You can use markdown for links, quotes, bold, italics and lists. View a guide to Markdown
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply. You will need to verify your email to approve this comment. All comments are subject to moderation.