← Back to portfolio

Összehasonlítás

Published on

A hvg és a 444.hu egymástól nagyon eltérnek, de egy valami közös bennük. A népszerűség. Mindkettő az ország egyik legolvasottabb internetes, vagy papír alapú újságjai közé tartozik. A hvg már 1979 óta működik közéleti, gazdasági és politikai hírforrásként, azóta is a magyar lakosság legfőbb rétegének, a dolgozó, tanuló emberek rendszeres hír és információforrása. Híreivel és elemzéseivel csakmint 1,5 millió emberhez ér el hetente, magazinjain vagy internetes oldalain keresztül. Népszerűségét főként a kritikus stílusának köszönheti és annak, hogy objektív tud maradni politikai, gazdasági helyzetekben is. Meg persze a frappáns, figyelemfelkeltő címlapjainak.

A 444.hu portált 2013-ban alapították, az Index és Origo korábbi szerkesztői. Meghatározó stílusa lendületes, fiatalos és liberális. Különböző társadalmi trendekről, kérdésekről írnak, témáik mindig emberközeliek és aktuálisak. Szeretnek a modern eszközökkel élni mint youtube, facebook és jellemző, hogy cikkjeiket gifekkel színezik.

A mai koronavírus krízisben fontos, hogy a hírforrásaink gyorsak és megbízhatóak legyenek. A hvg és a 444 is minden nap tájékoztat minket az aktuális állapotokról, viszont nagy a különbség a két hírportál között. Szeretnék megvizsgálni két cikket ugyanarról a témáról, az egyiket Boros Juli írta a 444-től, a másikat pedig a hvg újságírói. A hír olaszország helyzetéről szól, főcím, hogy hány újabb halottja van a koronavírusnak.

“Olaszországban 743 újabb halottja van a koronavírusnak” írja a hvg. Lényegretörő, objektív és tényszerű. “Újra nagyot ugrott a halottak száma Olaszországban” kezdi cikkjét a 444. Megrettentő, ember központú, szubjektív. A két cikk között eltelt idő majdnem lényegtelen, mert a hvg ma 18:13-kor tette közzé a hírt a 444 pedig 18:27-kor ezért azt lehet mondani, hogy a gyorsaságban nincs nagy különbség. Viszont hitelesség tekintetében a hvg hihetőbb mert objektív, tényekre alapul és nem spekulációkra. Minden kijelentésnek komoly háttérre van szüksége, bizonyítékra és forrásra. A hvg mindig alátámasztja az állításokat, és a hihetőséghez hozzátesz a tény, hogy nem csak a pozitív vagy negatív oldalát vizsgálja meg a témának, hanem mindkettőt egyenértékűen.

A 444 liberális és modern, ezért az újságírók sokszor a saját álláspontjukat is megosztják, véleményt formálnak. Az újságíró kiesik az objektív szerepből amikor azt mondja "jó hír az, hogy tegnap óta 894 beteget gyógyultnak nyilvánítottak" ami valóban jó hír, de itt a komoly helyzet tényszerű ismertetése a lényeg és ezzel a cikk veszt a hitelességéből. De a hvg-vel ellentétben csak a tényeket közli és semmi mást. Nincs alátámasztás, nincs következtetés, csak a számok. Forrást használ, egy olasz oldalról hozott statisztikát amit meg is jelöl, de nem mond róla semmit, csak egy linket közöl, hogy akit érdekel megnézheti.

Személy szerint én mindkét portált kedvelem, egyiket a kritikus és objektív hangneme miatt, a másikat pedig a lendületessége miatt. De ismerve a 444-et, ha csak a tényeket szeretném megtudni nem biztos, hogy ez lesz az első forrás amit elolvasok. Ez persze nem azt jelenti, hogy az egyik jobb a másiknál, csak egész más a stílus és az értékrend. És egy hírt ezernyi módon lehet közölni, ahány szó annyi újságíró, és ahány ember annyi mondanivaló.

0 Comments Add a Comment?

Add a comment
You can use markdown for links, quotes, bold, italics and lists. View a guide to Markdown
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply. You will need to verify your email to approve this comment. All comments are subject to moderation.