← Back to portfolio

Művészet és Mentálhigiénia

Published on


Az idei év olyan kihívásokat hozott, amire senki nem számított volna. A vírus helyzetben sokan házi karanténba kerültek, otthon maradtak, hogy csökkentsék a betegség terjedésének esélyeit. Azonban a bezártság nem természetes senki számára sem, és akarva akaratlanul feszültséget és negatív érzéseket keltett. Ilyenkor szükség volt a nyugalomra, kikapcsolódásra, és egy olyan produktív tevékenységre ami elfelejtette a kényelmetlen helyzetet. És, hogy mit csináltak az emberek? Elkezdtek alkotni.

Olyanok vettek ecsetet a kezükbe akik talán sosem tették ezelőtt. Akik mindig szerettek, de sosem volt rá szabadidejük, vagy olyanok is, akik mindig is ki akarták próbálni de az élet folyton más irányba sodorta őket.

Hirtelen lehetőség, esély, a kreatív önmegvalósításra? Vagy egy belső indíttatás arra, hogy máshogy használják az agyukat ahogy ezelőtt, és ezáltal tevékenyebbnek érezzék magukat? Vagy csak mert tudják, hogy a művészet bizonyítottan jót tesz a mentális egészségnek? Mindegyik állítás igaz.

A CMHA (Canadian Mental Healt Association) adatai alapján, mentális problémákkal majdnem a világ népességének fele küzdött már valamilyen formában. Ez azt jelenti, hogy a legtöbben életük során, idős és fiatal korban vagy akár felnőttként is, tapasztalhattak kellemetlenséget a mentális egészségükben. Legyen szó alig észlelhető változásról, vagy extrémebb esetekről, a művészet mindenképpen megoldást kínál. A kettő kapcsolata gyakorlatban a művészetterápia terén bontakozik ki, ahol a terapeuták a festés, rajzolás, tánc, irodalom vagy akár a zene eszközeit is használják.

2017-ben a Cleveland klinikán végzett kutatás szerint csökkenti a depressziót, félelmet, szorongást és emeli a jókedvet. A felmérés alatt művészetterápiát alkalmaztak olyan krónikusan beteg embereknél, akik több mint egy betegséggel rendelkeztek és komoly kezelésre szorultak. Az eredmény azt mutatta ki, hogy nem csak a fájdalomról feledkeztek meg a betegek, hanem a hangulatuk, és az életkedvük is javult a terápiák után.

Emellett olyan kutatásokról is olvashatunk, ahol egy neurológiai eszközzel muttak ki kortikális aktivitást az agyban, miután az illető ismételt motorikus mozgást végzett alkotás közben. Juliet King a kutatás vezetője azt a hipotézist állította fel, hogy a ma meglévő agy technológiával végzett kísérletek segítenek megérteni, hogy a művészetterápia mechanizmusa miként támogatja az önszabályozást, az érzelmi egyensúlyt és a pozitív változásokat.

De hogy segíthet nekünk a mindennapokban? Mindenki érez egy fajta örömöt amikor kulturális eseményeken vesz részt, legyen az színház, közös alkotás vagy egy koncert. Erős és hosszan tartó hatása lehet, ha valaki rendszeresen művel valamilyen művészeti tevékenységet. Nem beszélve arról, hogy segíthet megőrizni belső lelki egyensúlyunkat, és távol tartani a mentális betegségeket vagy támogatni az abból való felépülést.

A kreatív alkotás képes egy olyan jelenséget létrehozni amit Flow élménynek hívunk. Amikor az idő megszűnik körülöttünk és csak arra fókuszálunk amit éppen bütykölünk vagy festegetünk. Az agy akkor is dolgozik, de kizárunk minden mást. Csak az ember és a keze munkája marad. Ez az állapot segít, hogy csillapítsuk a negatív gondolatokat és arra a kis időre minden problémát elfelejtsünk.

A művészet képes közösséget teremteni. Ahogy az ember idősödik, egyre gyakrabban veheti észre, a szociális kapcsolatok hiányát. Mint barátok, család vagy munkahely, ráadásul sokszor közre játszhat az egészség romlása is. Azonban a karantén időszak alatt ez fiataloknál és felnőtteknél is egyaránt előfordulhatott, hiszen a helyzet most mindenkit elzárt egymástól. Művészeti programokon részt venni akár online is, új ismeretségeket eredményez. Barátokat akikkel közös a beszéd téma, és az együtt alkotás segít betölteni a szociális igényeket is. Ráadásul az apró dícséretek, kedvességek amiket egy közösségben megosztanak egymással nem csak jó érzés, de az önbizalmat, önbecslést is növeli.

Természetesen nem kell karanténnak lennie ahhoz, hogy bárki ecsetet ragadjon. Mint ahogy a kutatások is bizonyítják, a művészkedés segít, hogy az ember megőrizze mentális egészségét. Legyen az kicsi, nagy, beteg vagy egészséges, a művészet boldogság és a boldogság minden embernek jár.

0 Comments Add a Comment?

Add a comment
You can use markdown for links, quotes, bold, italics and lists. View a guide to Markdown
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply. You will need to verify your email to approve this comment. All comments are subject to moderation.