← Back to portfolio

Csak egy kutyusos cikk

Published on

Miért pisil a kutya az ágyra, ha már szobatiszta?

4 ok amiért a kutyus az ágyra pisil, és hogyan tudod orvosolni

Imádott bundás kis barátaink néha tesznek olyan kellemetlen dolgokat, amit legszívesebben elkerülnénk. Főleg akkor ha teljesen megosztjuk velük otthonunkat, akár az ágyunkat is. Azonban soha semmi nem történik ok nélkül, ezért érdemes megfigyelni, hogy a viselkedéssel kedvencünk mit akar mondani nekünk.

Gyenge hólyag

Amikor a kutya még kölyök, kisebb és gyengébb a húgyhólyagja mint a felnőtteké. Előfordulhat, hogy nem tudja visszatartani amíg a gazdája hazaér a munkából vagy iskolából, hogy együtt lemenjenek sétálni. Ez teljesen természetes, ahogy idősebb lesz megtanulja majd kontrollálni és nem pisil majd többet nem kívánatos helyekre. Probléma csak akkor van, ha ez a jelenség idősebb, már szobatiszta kutyáknál merül fel. Ennek egészségügyi okai lehetnek, mint cukorbetegség vagy belső urinális fertőzés (UTI). Ha a kutyus fekvő állapotban az ágyra pisil ideje ellátogatni az állatorvoshoz.

Stressz, félelem

Amikor egy kutya fél valamitől legyen az mennydörgés vagy egy ismeretlen látogató a házban, a biztonságot és nyugalmat az ágy nyújtja számára. Egy ilyen fajta erős érzelmi behatás okozhatja a kontroll elvesztését önmaga felett, és megtörténhet a baleset. Ha egy új lakó kerül a házba, vagy egy személy félelmet ébreszt benne megeshet, hogy nem mer a szokásos helyre menni végezni a dolgát, ezért inkább az ágyat használja. Ilyen helyzetben az egyetlen megoldás, ha ezt az érzelmi problémát oldjuk meg először, és megnézzük mi válthatta ki.

Szeparációs szorongás

A kutyusok társasági lények, sokszor jobban mint az emberek. Szeparációs szorongás akkor alakul ki, amikor a kutyus attól tart, hogy a gazdája nem jön vissza többet. Ők nem tudják úgy érzékelni az időt ahogy mi, ezért van, hogy ha 10 percre megy is el a gazdája ugyanúgy örül mintha egy óra lett volna. Általában az olyan kutyusoknál jellemző, akiket rossz körülmények között tartottak, megmentették őket, vagy adoptálták. A szorongás minden kutyánál máshogy mutatkozik, folytonos ugatással, sírással és esetenként ágyba pisiléssel. Megoldás lehet ebben az esetben, ha idegeségét gyengéd szeretgetéssel enyhítjük, és jobban odafigyelünk, hogy ne érezze magát egyedül.

Jelölés

Ha a házba új lakó kerül, a kutyák gyakran féltik a saját kis territóriumukat. Ilyen esetben megeshet, hogy annyira fenyegetve érzik a pozíciójukat, hogy az ágyat is megjelölik. Ezt hím és nőstény kutyák egyaránt megtehetik, hiszen ösztönükben van saját területük megvédése. A kutyák a legtöbb esetben szeretik tisztán tartani a fekhelyüket, de ha a házon belül több pontot is megjelöl, egyértelműen a lehetséges betolakodókat próbálja távoltartani. Pozitív bíztatással segíthetünk ezen, hogy magabiztosabb legyen és megtanulja hova szabad pisilni és hova nem.

Akármi is legyen az oka az ágyba pisilés kellemetlen szokásának, fontos emlékezni rá, hogy a kutyus a családtagunk. A szép szó és a kedvesség sokkal motiválóbb számára mintha kiabálunk, durvák vagyunk. A kutya nem buta. Nem rossz. Csak máshogy kommunikál mint mi.

0 Comments Add a Comment?

Add a comment
You can use markdown for links, quotes, bold, italics and lists. View a guide to Markdown
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply. You will need to verify your email to approve this comment. All comments are subject to moderation.