← Back to portfolio

Az újságíró, mint az igazság bajnoka

Published on

Az újságíró mindig is olyan személy volt, aki felfedi az igazságot és tényeket állít az emberek elé. A szólás szabadságának joga, a kíváncsiság és a merészség olyan tulajdonságok amik egy újságírót tökéletes szépirodalmi hőssé tesznek. Oriana Fallaci pedig nem más mint a szakma legendája. És bár élő személy volt, mégis számtalan könyvet inspirál mert életében és munkájában pont olyan mintha egy fikció hőse lenne.

Gyerekkorában a lázadás és a nagyhatalom elleni felkelés hevében nevelkedett, amikor is a fasiszta Mussolini uralkodott Olaszország felett. Édesapja gyakran belevonta a titkos akciókba, gyerekként ügyes, gyors volt és nem keltett nagy feltűnést az ételes csomagokba rejtett apró üzenetekkel. Korán megtanulta, hogy saját érdekeiért, véleményéért meg kell harcolnia, és ez egész életében meghatározta őt.

A sokak által ismert erős személyiségét az irodalom hevesnek, őszintének, kitartónak írja le, és keménynek akár egy tank. Nem az az ember volt aki könnyen feladta, háborús túlélő és brilliáns író volt, aki a hatalom fejéhez vágta az igazságot félelem és megbánás nélkül. Fallaci interjúiban mindig megosztotta saját véleményét, nem törődve semmilyen kritikával. Például Gina Lollobrigida színésznővel tett interjújában közölte, hogy: “Nem gondolom, hogy olyan hülye vagy, mint ahogy azt az emberek mondják.” Muammar el Qaddafitól pedig megkérdezte: “Tudod, hogy mennyire nem kedvelt és népszerűtlen vagy?” Ez tette Oriana Fallacit bátorrá, erőssé és a média számára félelmetessé. Akkoriban és talán még ma is extravagánsnak hatott, hiszen az újságírásban a megszokott tárgyilagosan dokumentálni az eseményeket a lehető legsemlegesebben, álláspont foglalás nélkül.

Manapság az emberek többsége valami negatívra gondol az újságíró szó hallatán. Túl kíváncsi, manipulatív, megtévesztő, vagy mint egy kukac ami a lerágott csontról is leeszi a maradékot. Ilyesmikre asszociálunk. Sokan tudják melyik hír portál melyik politikai párthoz tartozik, ezért az emberekre van bízva mit hisznek el. Sosem lehetnek biztosak abban, hogy melyik forrás hiteles és melyik kevésbé, hiszen így működik a média. Hatalmas erővel irányítja, formálja a világot anélkül, hogy bárkinek is a figyelmében lenne.

Oriana tudta ezt a legjobban, és az írás erejét használva oktatott minket az igazságról, középső ujját felmutatva a hatalomnak kimondta amit tudnunk kellett. Az újságíró ma is az, aki dokumentál, tényeket közöl. Csak nem mindegy, hogy azt írjuk ami a valóság, vagy azt amit az emberek hallani akarnak.

“A világ képmutató, szüntelenül azt hazudja, hogy az igazság középen fekszik. Nem uram. Valamikor az igazság csak egyetlen oldalon áll.” - Oriana Fallaci

0 Comments Add a Comment?

Add a comment
You can use markdown for links, quotes, bold, italics and lists. View a guide to Markdown
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply. You will need to verify your email to approve this comment. All comments are subject to moderation.