← Back to portfolio

Álhír avagy hazugság humorosan

Published on

A választott cikk a the onion.com-ról származik, fontos leszögezni az elején, hogy az oldal puszta szórakoztatás céljából létezik. Tegnap délután 3 óra 12-kor közölték, és röviden arról szól, hogy az amerikai vörös kereszt feltalált egy forradalmi masinát, ami a pandémia elleni kutatásban segít. És egész pontosan mit csinál? Képes gyorsan és cseppmentesen ledarálni a páciensek karját, hogy a vizsgálandó donorok vérének utolsó cseppje se vesszen kárba.

Alaposabban olvasva a cikket számos kérdés merül fel bennünk, és átgondolva a témát, hatalmas mértékben zuhan a hitelessége is. Ami részben megbocsátható hiszen az oldal a szándékos hamis hírek mestere. Baj is lenne ha bárki komolyan venné, egyszerű polgárpukkasztás az egész. Azonban most a feladathoz hűen, hitelessége szempontjából elemezgettem.

Az állítások alátámasztásához a névtelen újságíró nem használ konkrét, visszakereshető tényeket hiszen nincsenek. A Monday elnevezésű turmix gépezetről nem tudjuk meg, hogy melyik cégtől származik, ki találta fel, és mitől innovatív. Csak úgy jó, mert..csak. Ha valami nagy találmány kerül napvilára és működik, általában a csapból is az szokott folyni, mindenki arról beszél. Azonban a Mondayről még csak egy apró hír sincs sehol az interneten, kivéve ezt a cikket.

A hihetőségre törekedve forrásként Gail Mcgovernt jelölik meg, aki a wikipédia szerint 2008 óta az amerikai vöröskereszt elnöke. Ha egy ember olyan magas pozícióban áll mint Mcgovern, feltételezhetjük, hogy nem csak egy újságíró fogja kérdezni ugyanarról a témáról. A fontos embereket általában elárasztja a sok kíváncsiskodó riporter. Azonban a cikkben a tőle idézett mondatok sehol máshol nem találhatóak, ráadásul senki mást nem kérdeztek meg ezzel kapcsolatban, ő volt az egyetlen “bizonyító” forrás.

Az írás azt állítja, hogy a gépezet képes szétválasztani a vérlemezkék 99%-át. Három kis penge segítségével szeparálja a vörös vértesteket a vérplazmáktól. Ez lehetetlen. Manapság a különválasztást centrifugális erő segítségével csinálják a tudósok. Az nzblood.com, Új Zéland hivatalos vérellátó szervezetének oldala azt írja, hogy a folyamat egy külön erre kifejlesztett gépezettel megy végbe, ami a pácienstől vett vérből már ott helyben kiválasztja a plazmát és külön tasakokba osztja. Ugyan ez a kar darabolással ellentétben 30-40 percet vesz igénybe, de nem 99%-os hanem 100%-os az eredmény.

Egy igazán hiteles cikk körbejárja a téma jó és rossz oldalát is. Az író szerint a kar daraboló gépezet azonban túl szép, hogy igaz legyen, abszolút negatívum nélkül. Ez a tény csak hozzájárul az egész humorosságához, és szándékosan komolytalanná teszi a morbid témát.

Források:

https://www.theonion.com/despe...

https://en.wikipedia.org/wiki/...

https://www.nzblood.co.nz/

0 Comments Add a Comment?

Add a comment
You can use markdown for links, quotes, bold, italics and lists. View a guide to Markdown
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply. You will need to verify your email to approve this comment. All comments are subject to moderation.